Apple Computer Inc. va ser fundada el 1976 per Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne, per a vendre un kit anomenat Apple I, format per una placa base amb processador, memòria i xips diversos, a 666,66 dòlars la unitat. Ha estat sempre un referent de qualitat i estètica, molt apreciada pels sectors del disseny i la creativitat, als quals van adreçades les seves millors aplicacions.

Steve Jobs i Steve Wozniak es conegueren mentre treballaven a Hewlett-Packard. L’any 1974, Jobs passà a formar part del Homebrew Computer Club, una comunitat creada per aficionats als ordinadors. Jobs convencé Wozniak per treballar amb ell en la construcció d’un microordinador superior a l’Altair 8800, fabricat per l’empresa nord americana Micro Instrumentation and Telemetry Systems, considerat el primer ordinador personal, i aparegut l’any 1975.

La seva primera creació, l’Apple I era una placa base que integrava la UCP, la memòria RAM i un monitor alfanumèric primitiu.

Un any després, el 16 d’abril de 1977, Apple va presentar l‘Apple II (a la primera Fira de Computadores de la Costa Oest, la fira local. Aquesta nova versió era el primer microordinador integrat dins una carcassa de plàstic, amb capacitat de gràfics en color. Tenia 4 KB de RAM i treballava a 1 MHZ. També duia una interfície de disquet floppy, el Disk II i, per primera vegada, una targeta de vídeo que permetia la connexió amb un televisor, inicialment d’estàndard NTSC limitat, però ben aviat evolucionat al PAL per mercat europeu.

Aquesta era una màquina dissenyada per poder realitzar treballs realment útils, com va demostrar la inclusió de l’aplicació de full de càlcul, que ja li donava una utilitat administrativa directa per a una diversitat de professionals. Cal remarcar que els primers ordinadors personals encara tenien un preu poc adequat pel mercat domèstic i per a aplicacions purament lúdiques.

Apple, coneguda abans com Apple Computer Inc., és un empresa multinacional americana que dissenya i fabrica productes electrònics de consum i programari per a els seus productes. Els més coneguts són els ordinadors Mac, els iPod, l’iPhone i l’iPad. El programari que desenvolupa Apple inclou el sistema operatiu Mac OS X, el reproductor de contingut multimèdia iTunes, l’iLife conjunt de programari per a la creació multimèdia, l’iWork conjunt de programari de productivitat, i Final Cut Studio, un conjunt professional per a l’edició d’àudio i pel·lícules.

La companyia té més de 250 tendes a més de nou països i una botiga en línia on ven el seus productes. Apple es va establir a Cupertino, Califòrnia l’1 d’abril de 1976.

Del 1974 al 1980: Primers anys

L’Apple II fou seguit per diferents variants del model. El maig del 1980, l’Apple III el substitueix, just quan els IBM PC amb el sistema operatiu MS-DOS de Microsoft, en tant que maquinari “obert” (en el sentit de lliure de ser clonat) començaven a ser un enemic potencial que guanyava cada cop més terreny.

No obstant això, Apple va dominar fàcilment el mercat del 1977 al 1983.

La sèrie Macintosh, llançada espectacularment al mercat el 1984, amb la consolidació d’una nova interfície gràfica basada en el ratolí, una nou èmfasi en el disseny i una sèrie de millores tècniques, Apple comença a ser el sistema de referència en molts entorns d’aplicacions i professionals.

Un any després, el 1985, Microsoft Corporation llançava la primera versió de Microsoft Windows. Però no va ser fins al 1990, 5 anys després, que Microsoft aconseguí una versió del Windows equiparable amb el Mac OS original, el Windows 3.0. Amb el llançament el 1987 del Windows 2.03, que mostrava finestres lliscants, Apple es querellà contra Microsoft al·legant robatori de la propietat intel·lectual. El 1985, Steve Jobs deixà l’empresa per desavinences amb el nou president, John Sculley, per crear la seva pròpia empresa d’informàtica, NeXT Inc., amb projectes molt innovadors però sense gaire èxit.

La sèrie d’ordinadors Macintosh que seguiren el Macintosh 128K anaren millorant poc a poc en capacitat de processament així que els xips de Motorola esdevenien més ràpids.

Encara que continuà la seva imatge i posició en el mercat amb les diferents línies de productes que varen seguir el Macintosh clàssic, al juliol del 1997, es destituí el president Gil Amelio, a causa de les males previsions pels següents anys, i es torna a contractar al co-fundador Steve Jobs.

Sota la direcció d’Steve Jobs, Apple fa un gir radical

En el món dels ordinadors, pacta amb Intel i comença a utilitzar els processadors d’aquesta companyia. Pel que fa al sistema operatiu Mac OS, amb Mac OS X comença a utilitzar una versió Unix, basat en el sistema operatiu NeXTSTEP que Apple va adquirir després de la compra de NeXT, en tornar el seu director general Steve Jobs.

Llança al mercat l’iPod, un reproductor MP3 que serà molt ben acceptat entre els consumidors, en conjunció amb el portal i el programari iTunes que permet l’adquisició i gestió de música en línia, a preus assequibles i amb molta facilitat.

Entra al món de la telefonia mòbil amb l’iPhone

A principis del 2010 anuncia l’iPad un Tablet amb totes les funcions d’un iPhone, iPod Touch però amb més funcionalitats com ara eBooks i amb una edició de l’iWork totalment renovada per aquest producte.

A finals d’agost de 2011, Steve Jobs, que des del 2004 està en tractament per un càncer de pàncrees, anuncia la seva dimissió al capdavant de la companyia.Serà reemplaçat per la seva ma dreta, el fins aleshores director d’operacions Tim Cook.

Steve Jobs va morir el 5 d’octubre del 2011.