Microordinador Bondwell PC, 286 model 38-2
Estats Units, dècada de 1980

Cessió: Família Oliveres-González

Bondwell era un fabricant d’ordinadors personals dels Estats Units durant la dècada de 1980. Alguns models van incorporar un sintetitzador de veu.Amb uns preus assequibles, sembla que la resistència del xassís era el seu principal problema.

Microordinador portàtil Osborne Computer Corporation, Osborne 1
Estats Units, 1981
Cessió: Família Oliveres-González

L’Osborne 1 va ser el primer microordinador portàtil amb èxit comercial. Pesava 10,7 kg i costava 1.795 dòlars. El seu disseny estava inspirat en el Xerox NoteTaker, un prototip del Research Center de Xerox del 1976. Malgrat el pes excessiu i la petita pantalla, en vuit mesos se n’havien venut onze mil unitats.

Microordinador NEC, APC I
Japó, 1982
Donació: SPEC, Joan Parés Prats – Francesc Banqué

L’APC I podia generar gràfics en color, fer zooms, panoràmiques i desplaçar diverses àrees de manera independent, tot gràcies al seu potent processador gràfic NEC 7720. Funcionava normalment amb el sistema operatiu CP/M de Digital Research, encara que també podia funcionar amb UNIX i MS-DOS. Disposava de disqueteres de 8″.

Microordinador portàtil Toshiba, PA7010U / T100

El T100, presentat el 1982, representa una de les gammes d’ordinadors portàtils més longeves i que més han evolucionat, adaptant-se tant en disseny com en prestacions a les necessitats de cada moment. És un petit ordinador de negocis, pensat per a oferir portabilitat informàtica als executius que viatgen. En format no compacte, el sistema complet requeria ordinador, teclat, unitat de disquets dual i monitor.

Microordinador portàtil Compaq Computer Corporation, Compaq Plus

Va ser un dels primers productes creats per l’empresa Compaq Computer Corporation, fundada per tres exdirectius de Texas Instruments. Va aparèixer al mercat l’any 1983 amb format compatible amb el programari d’IBM PC amb un gran èxit de vendes, i va generar uns ingressos de més de cent milions de dòlars.

Microordinador AES 7202
Darrer quart del segle xx

Aquesta màquina construïda per l’empresa canadenca AES (Automatic Electronic Systems) podia ser un microordinador o bé un terminal.

Microordinador Olivetti, Sistema de Tele-Scrittura ETV 300
 Japó, dècada de 1980

Microordinador comercialitzat a partir del 1984, al qual s’hi podia connectar qualsevol màquina d’escriure electrònica Olivetti. El sistema oferia les facilitats d’una màquina d’escriure i també permetia emmagatzemar i reutilitzar textos. Aquests sistemes van desaparèixer amb la popularització dels ordinadors amb impressora i programari de processament de textos.

Sistema de processament de textos Wordplex 90/5
1980-1999

Aquest sistema de tractament de textos de la marca Wordplex, exclusivament dedicat a l’edició de documents, sembla haver estat associat a l’empresa canadenca AES (Automatic Electronic Systems). L’aparició dels ordinadors personals i les seves aplicacions d’edició de textos va fer desaparèixer aquestes màquines.

Microordinador portàtil IBM, PC Portable 5155, model 68

Va ser la resposta d’IBM, després que Compaq clonés el seu PC, i va sortir al mercat en format de maleta l’any 1984. Era un PC XT en un maletí portàtil i sense disc dur. Destacava per la pantalla brillant de color d’ambre. El seu preu oscil•lava al voltant dels 4.000 dòlars.

Microordinador portàtil IBM, PC Portable 5155
Estats Units,1984
Cessió: Família Oliveres-González

L’IBM Portable Personal Computer 5155 va ser un dels primers ordinadors portàtils d’IBM desenvolupat com a reacció a l’èxit de Compaq amb el seu “ordinador maleta” (el Compaq Portable). El sistema de gràfics permetia l’ús d’un monitor extern o d’un televisor de color.

Microordinador IBM PC AT Model 5170

L’IBM Personal Computer/AT, més conegut com a IBM Advanced Technology (AT), va introduir innovacions interessants com ara el mode protegit pel microprocessador Intel 80286. Va ser l’últim intent per part d’IBM d’introduir millores tècniques per tal de liderar el sector dels ordinadors personals i compatibles.

Microordinador, impressora Amstrad, PCW8256

Ordinador orientat a usuaris professionals, amb circuits integrats a la mateixa carcassa. Era un sistema complet, amb monitor i impressora matricial. Disposava de funcions avançades per l’època, com ara la possibilitat d’estar editant un document mentre se n’imprimia un altre.

Ordinador Amstrad, CPC6128
Regne Unit, dècada de 1980

El preu un vint-i-cinc per cent inferior del cost de pràcticament tots els sistemes IBM PC va fer molt popular aquest ordinador als mercats domèstic i de les petites empreses. Els primers models usaven disquets de 3″ i a partir de 1991 van passar a usar disquets de 3½”, els quals s’havien de transformar en l’estàndard industrial de l’època.

Microordinador portàtil Olivetti, Personal Computer M 15
Japó, 1987

Aquest va ser un dels primers ordinadors portàtils amb dues disqueteres, pantalla LCD monocroma i disquetera externa de 5¼”. El teclat es podia separar del cos de la màquina. Amb la garantia d’un programari compatible, es va comercialitzar com a ordinador portàtil i ergonòmic pel treball fora de l’oficina.

Estació de treball, inclou unitat d’expansió amb dispositiu de cinta magnètica TK50

MicroVax 2000 de Digital Equipment Corporation (DEC)
Estats Units, 1987
Donació: SPEC, Joan Parés Prats – Francesc Banqué

Aquesta estació de treball és el model més compacte de la família de miniordinadors VAX dissenyada per DEC. MicroVax treballa gràcies a un sistema especialment dissenyat també per DEC i anomenat OpenVMS. El MicroVax 2000 va ser el primer model de baix cost dirigit a les universitats i a programadors de VAX que volien treballar amb terminals lluny de la seu del miniordinador.

Microordinador IBM, PC 5150
Estats Units, dècada de 1980

Presentat el 1981, és el precursor del maquinari IBM PC compatible. L’èxit de l’IBM PC va provocar que el terme ordinador personal es comencés a utilitzar de manera genèrica per parlar de qualsevol ordinador compatible amb IBM. El PC va ser un intent d’IBM per entrar al mercat dels microordinadors dominat pels Commodore PET, la família Atari de 8 bits, l’Apple II o el TRS-80 de Tandy Corporation.

Microordinador IBM, PC XT 5160

L’IBM Personal Computer XT (Extended Technology) —successor del primer PC d’IBM, el 5150— va ser presentat el 1983. Inclou una disquetera de 5¼”, un disc dur de 20 MB opcional i una nova arquitectura de 16 bits, amb sistema operatiu PC-DOS. El sistema estava pensat per a l’usuari empresarial.

Analitzador lògic Philips, 3551 Logic Analyzer
Alemanya, dècada de 1980
Donació: SPEC, Joan Parés Prats – Francesc Banqué

L’aparició dels microprocessadors i l’especialització dels circuits digitals va fer necessària l’aparició d’instruments de mesura i proves. L’objectiu era verificar que els valors indicats es corresponien amb els valors, les formes i les temporitzacions esperades.

Microordinador Sanyo, MBC-550
 Japó, 1982-1988

L’ordinador Sanyo MBC va ser un ordinador interessant i una de les primeres màquines del tipus personal semblant a l’IBM PC però amb limitacions funcionals en relació amb la configuració i la compatibilitat. Aquests aspectes van limitar-ne l’èxit.

Microordinador IBM, Personal System/2 Model 50Z

L’IBM Personal System va ser la tercera generació d’ordinadors personals de la marca, en un intent de recuperar el control del mercat dels PC. Malgrat els grans volums de vendes, no va ser capaç d’aconseguir que els clients i els fabricants abandonessin els clònics ja consolidats, especialment per raons de costos.

Impressora matricial IBM Proprinter XL24
Estats Units, dècada de 1980-1990

Impressora que construeix els diferents caràcters per combinació de la matriu de punts que pot imprimir amb el seu capçal mòbil. Van guanyar popularitat amb l’aparició de l’ordinador personal d’IBM que la utilitzava com a estàndard. El sistema de matriu de punts, força útil per a imprimir textos, va decaure quan els usuaris van requerir impressions per a aplicacions gràfiques i amb colors, i va ser substituït per les impressores de raig de tinta i les impressores làser.

Microordinador portàtil Sharp, PC 5500

El 1984, Sharp va comercialitzar uns dels primers ordinadors portàtils del mercat. La marca va guanyar popularitat entre el públic del Regne Unit en patrocinar el Manchester United FC. Actualment s’ha convertit en una de les principals empreses d’electrònica al món i se situa entre els primers vint fabricants mundials de semiconductors.

Estació de treball NeXT, Next Computer

Estació de treball de gamma alta, desenvolupada, fabricada i venuda per la companyia NeXT, fundada per Steve Jobs el 1985. Va presentar importants novetats, com ara un disc magnetoòptic, en comptes del disc dur, i un sistema operatiu NeXTSTEP. Van ser molt utilitzades com a servidors.

Microordinador portàtil IBM, PS/2 Note N33 SX

Ordinador portàtil de dimensions reduïdes que va incorporar millores d’estalvi energètic. El color negre va marcar una nova línia de disseny. Disposava de prestacions de gran rendiment per l’època, com el processador Intel 30386, un disc dur de 40 MB i memòria RAM amb mòduls ampliables.

Estació de treball IBM, model RISC System /6000 550
Estats Units, 1992

Potent estació de treball dissenyada amb la tecnologia Reduced Instruction Set Computer (RISC), basada en el concepte d’un nombre reduït d’instruccions que permeten un funcionament més ràpid de la màquina amb costos més baixos. IBM va començar a investigar en aquesta tecnologia el 1975 i la va aplicar comercialment a final de la dècada de 1980.