Calculadora Pascaline
Blaise Pascal, fill d’un magistrat en matèria d’impostos, va dissenyar i construir al segle XVII una màquina per a sumar i restar que va resoldre mitjançant engranatges el problema dels dígits “portant”.
Blaise Pascal va inventar la Pascalina el 1642. Permetia fer sumes i restes i estava construïda a partir d’una combinació de rodes dentades i cursors per a la selecció de sumands. El tediós treball de les reparacions i un funcionament irregular del seu invent va desencoratjar Pascal de donar-li continuïtat. La marca The Lightning Calculator Co. de Grand Rapids (Michigan) va fabricar entre final de segle XIX i principi del XX, diferents models similars a la pascalina.
Gottfried Wilhelm von Leibniz
El matemàtic i filòsof alemany Gottfried Wilhelm von Leibniz va inventar una calculadora mecànica presentada el 1673 que a més a més de sumar, restar i multiplicar per repetició de sumes, va introduir millores fonamentals en el sistema de dígits “portant”.
“…és indigne d’homes excel·lents que perdin hores com a esclaus en el treball de càlcul que amb seguretat no caldria que fos relegat a qualsevol altra persona si s’utilitzessin les màquines.” Gottfried Wilhelm Leibniz, Machina arithmetica in qua non additio tantum et subtractio sed et multiplicatio nullo, divisio vero paene nullo animi labore peragantur, 1685.
Calculadora mecànica Odhner, model H IIS
Gottfried Wilhelm Leibniz es va basar en la màquina pascalina per introduir millores i inventar la primera multiplicadora a partir de la roda dentada. Aquesta roda era un cilindre metàl·lic amb dents o engranatges de longitud variable. Les primeres calculadores produïdes comercialment van seguir aquest model.
Calculadora mecànica Brunsviga
L’any 1892, l’enginyer alemany Franz Trinks (1852-1931), director tècnic de l’empresa alemanya de Brunswick, Grimme, Natalis & Co., va crear la marca Brunsviga. L’èxit comercial va ser immediat gràcies al preu baix inicial, sobretot per comparació a l’aritmòmetre de Burkhardt, el seu principal competidor. Es van fabricar fins que la competència de les màquines electròniques va ser massa forta.
Calculadora mecànica Minerva
La Minerva va ser la calculadora espanyola de més èxit i difusió. El seu mecanisme es basava en la roda dentada variable. Aquesta marca va ser comercialitzada per la Fábrica de Artículos Mecánicos de Oficina S.A., empresa ubicada al barri de les Corts de Barcelona on es van fabricar màquines de calcular des del 1946 fins al 1969.
Calculadora mecànica Phuc
L’experiència de Lluís Dalmau i Pablo Huc en l’empresa Minerva els fa crear la seva pròpia empresa de calculadores, la Phuc. Amb un gran èxit comercial, l’empresa Phuc continua avui dia líder en la fabricació de rellotgeria industrial i de control.
Calculadora mecànica Addiator
Instrument creat al segle XVIII per efectuar sumes i restes amb escales lineals a través d’unes làmines metàl·liques que es desplaçaven, amb l’ajuda d’un punxó, dins d’un receptacle metàl·lic en sentit ascendent per sumar o en sentit descendent per restar. Aquest sistema va ser millorat l’any 1847 i posteriorment, el 1891, amb l’aritmògraf per poder fabricar les primeres calculadores veritablement portàtils.
Calculadora mecànica Sum Fix
Planxa fina metàl·lica de colors daurat i negre amb vuit fileres de números del zero al nou, amb intercalació de dents de metall que indiquen el número a la part superior. Els nou espais en horitzontal són per als números totalitzadors. Per seleccionar els números es fa servir un punxó de metall prement les dents cap avall.
Calculadora mecànica Felt & Tarrant, Comptometer model F
Fins a final del segle XIX totes les màquines de calcular feien servir rodes per a introduir els números. El 1887 es va patentar el comptòmetre, que ja utilitzava un teclat complet. Aquest avenç va suposar un gran estalvi de temps en la introducció dels números per a fer les operacions. Els comptòmetres es van fabricar fins a la dècada de 1930.
Calculadora electrònica – Bell Punch Co., Uxbridge, Anita C/VIII
Primera calculadora electrònica amb vàlvules de buit. Va significar el començament de la fi de les calculadores mecàniques. Durant prop de 2 anys va ser l’única màquina de calcular electrònica del mercat. Fabricada fins a l’any 1965. Se’n van vendre més de 17.000 unitats. Va destacar, per la seva velocitat i per ser una màquina molt silenciosa.
Calculadora electrònica Sanyo ICC-810
Sanyo Electric Co. va llançar la seva primera calculadora electrònica el 1966, i es va convertir en una empresa pionera en el desenvolupament de les calculadores amb circuits integrats.
Calculadora mecànica Madas
L’any 1913 Egli va posar a la venda la primera màquina amb sistema de divisió automàtica amb el nom de MADAS (Multiplication, Automatic Division, Addition and Subtraction).