El MNACTEC disposa d’una àmplia mostra de màquines Apple, que mostren l’evolució dels ordinadors de la marca des dels seus inicis.
L’Apple II va ser un dels primers ordinadors fabricats en sèrie, presentat el 1977 a partir del seu predecessor, l’Apple I.
Es va fabricar sense grans canvis fins al 1993, amb una producció de més de cinc milions d’unitats. Va ser molt popular en l’ensenyament, l’entorn familiar i els negocis, especialment a partir del 1979, quan va aparèixer el primer full de càlcul, VisiCalc, per a l’Apple II.
Microordinador, disqueteres Apple II Plus
Estats Units, 1978-1979
Cessió: Família Oliveres-González
L’Apple II Plus és el segon model de la família Apple II que va aparèixer al mercat a un preu de 2.000 a 3.600 dòlars segons les prestacions.
Microordinador Apple, Apple Computer II / Bell & Howell
Estats Units, 1979
Cessió: Família Oliveres-González
Apple va signar un acord amb l’empresa de màquines d’àudio i vídeo Bell & Howell per a millorar la comercialització d’una versió especial de l’Apple II. Només se’n van vendre entre cinc i deu mil unitats, la qual cosa ha fet que aquest model hagi esdevingut una raresa.
Microordinador Apple, Macintosh Plus
Primer microordinador a utilitzar interfície gràfica d’usuari (IGU) i ratolí. El Macintosh Plus va ser el tercer model d’aquesta sèrie, amb un preu inicial de 2.599 dòlars. Les millores consistien en una memòria estàndard d’1 MB de memòria RAM, ampliable a 4 MB, i un bus extern SCSI per a connectar perifèrics.
Microordinador Apple, Macintosh II
Estats Units, 1987
Cessió: Família Oliveres-González
El primer ordinador personal de la línia Macintosh II d’Apple va entrar en competència amb els PC basats en els processadors 386. És el primer model que deixa de banda la línia “tot en un” i adopta l’estructura modular pròpia dels PC d’IBM. Va ser el primer microordinador amb capacitat per a representar imatges en colors realistes.
Microordinador Apple, Macintosh SE
Estats Units, 1987
Cessió: Família Oliveres-González
Aquest ordinador va ser llançat el mateix any que el Macintosh II. Continuava el disseny compacte del Macintosh Plus i introduïa diverses millores, com ara la possibilitat d’expansió amb una ranura per a disc dur o disquetera addicional i un ventilador de refrigeració que augmentava la fiabilitat i disminuïa les possibilitats d’avaria.
Ordinador portàtil Apple, Macintosh Portable
Estats Units, 1989
Cessió: Família Oliveres-González
Ordinador amb pantalla LCD en blanc i negre que va permetre a Apple explorar la utilització de bateries per a ordinadors portàtils. Les dificultats amb la càrrega de la bateria i la seva curta durada van obligar al desenvolupament de nous models.
Microordinador Apple, Macintosh II CX
Ordinador de disseny compacte i funcionament silenciós gràcies a les millores en els sistemes de ventilació, amb una torre preparada per a treballar indistintament en posició horitzontal o vertical. La seva modularitat va reduir el cost de fabricació.
Microordinador Apple, Macintosh Classic
Estats Units, 1990
Cessió: Família Oliveres-González
És una de les versions Macintosh més compactes, amb una carcassa que reuneix en un sol bloc la pantalla i l’espai per als components electrònics. Va ser dels primers ordinadors transportables abans de la proliferació dels ordinadors portàtils. El model més senzill sense disc dur va tenir un cost d’uns 1.000 dòlars.
Microordinador Apple, Macintosh II FX
Ordinador amb una elevada velocitat de processament per la seva època, de 40 MHz, que va ser substituït a partir de l’any 1991 per la sèrie Macintosh Quadra.
Estació de treball Apple, Macintosh Quadra 700
Anunciat conjuntament amb el Quadra 900 el 1991, van ser els primers Apple a utilitzar el microprocessador Motorola 68040. També van ser els primers a incorporar la capacitat de treballar en xarxes Ethernet. Aquest model va ser un dels ordinadors que apareixien a la pel·lícula Jurassic Park (1993).
Microordinador Apple, Macintosh Classic II
Externament era idèntic al Macintosh Classic, però les millors prestacions d’aquest nou model d’ordinador compacte el diferencien del seu predecessor. Va ser el darrer a utilitzar una pantalla en blanc i negre.
Microordinador Apple, Macintosh LC
Estats Units, 1993
Cessió: Família Oliveres-González
El Macintosh LC (low cost) va ser una família d’ordinadors orientada a la part baixa del sector de consumidors de principi dels anys noranta. És el primer Macintosh en color amb preus assequibles, compatible amb l’Apple II, que va ser utilitzat principalment pels mercats domèstic i de l’ensenyament.
Estació de treballApple, Macintosh Quadra 800
Estats Units, 1993
Cessió: Família Oliveres-González
Els models Quadra van substituir la sèrie Macintosh II com a producte d’altes prestacions d’Apple. Aquest model en concret va sorgir després dels Quadra 700 i 900/950, amb unes prestacions similars però amb un preu molt més competitiu.
Ordinador portàtil Apple, PowerBook 150
Estats Units, 1994
Cessió: Família Oliveres-González
El PowerBook 150 és un model portàtil que va consolidar la línia de la gamma PowerBook com a línia d’ordinadors portàtils Apple d’altes prestacions per a professionals.
Ordinador portàtil Apple, iBook
Ordinador portàtil orientat a un públic juvenil amb una forma diferent de la convencional i una carcassa translúcida de colors. Oferia unes bones prestacions i xarxa sense fil, i va destacar pel debat que va suscitar el seu disseny.
Ordinador portàtil Apple PowerBook G4
Ordinador portàtil totalment redissenyat amb una gran pantalla que es va presentar com el primer superordinador portàtil del món. Inicialment presentava un revestiment de titani, molt lleuger i amb un consum d’energia baix, i es va convertir en un article de luxe.
Microordinador Apple, iMac G3
Primer ordinador de la sèrie iMac, dissenyada per Jonathan Ive, que va prescindir de disquetera i va utilitzar exclusivament ports USB, fins i tot per al ratolí i el teclat. El G3 va ser l’únic membre d’aquesta sèrie a incorporar monitor de raigs catòdics. Va tenir nombroses variants i es va construir entre els anys 1998 i 2003.
Estació de treball Apple, Power Mac G4
La sèrie d’ordinadors Power Macintosh o Power Mac van ser equipats amb processadors d’altes prestacions PowerPC d’IBM i arquitectura RISC. El G4 va ser el primer membre de la sèrie conegut amb el sobrenom de Yikes! Va destacar externament pel nou disseny i les formes arrodonides de la carcassa externa.
Estació de treball Apple, Power Macintosh 6100/60
Aquest ordinador, el més petit de la sèrie Power Macintosh, després Power Mac, va substituir els models Quadra i va utilitzar per primera vegada processadors d’IBM PowerPC amb tecnologia RISC. Va introduir importants millores en vídeo i àudio i va crear una versió compatible amb els PC d’IBM amb processador CISC i sistema operatiu DOS.
Estació de treball Apple, Power Macintosh 7500/100
Estats Units, 1995
Cessió: Família Oliveres-González
Aquest model de la sèrie Power Mac va ser dissenyat pensant en la prestació de serveis de videoconferència. Incorpora un disseny que facilita l’accés a la placa base i la instal·lació de modificacions i extensions al sistema bàsic.
Microordinador Apple, iMac G5
Model extraordinàriament compacte de la sèrie iMac amb un disseny que facilita l’accés a la placa base i la instal·lació de modificacions i extensions al sistema bàsic. El 2005 es va incloure en aquest model una càmera iSight per a videoconferències.
Caixa d’estació de treball Apple, Power Mac G5
Model de la sèrie d’altes prestacions Power Mac. Incorporava un sistema de processament de 64 bits, inicialment ofert en tres versions entre els 1,7 i els 2,7 GHz i amb un, dos o quatre processadors en paral·lel del tipus PowerPC. La caixa és d’alumini anoditzat.
Microordinador portàtil Apple, PowerBook Duo 210
Els PowerBook Duo estaven pensats per a comportar-se com a microordinadors portàtils o bé com a microordinadors de taula, gràcies a la capacitat d’acoblament facilitada per un connector de 156 pius (Processor Direct Slot) que donava accés a una estació Duo Dock que ampliava les possibilitats del sistema i afegia ports de connexió entre altres prestacions.