Steven Paul Jobs (San Francisco, California, 24 de febrero de 1955 – Palo Alto, California, 5 de octubre de 2011), ha estat un dels empresaris més brillants i creatius del sector informàtic mundial. Va ser cofundador i president executiu d’Apple Inc. i màxim accionista individual de The Walt Disney Company.

Va fundar Apple el 1976 amb el seu amic Steve Wozniak, en el garatge de casa seva. El seu historial està profundament integrat amb l’exitosa història d’Apple, que, apart de fundar, va caracteritzar amb un esperit de creativitat i innovació propis, va ajudar a remuntar després d’una situació greu, en que ell, després d’haver dimitit, va ser cridat a tornar a dirigir. Durant els anys 90 va adquirir una subsidiària de Lucasfilm, que, transformada en en Pixar, va revolucionar la indústria de l’animació que es va culminar amb la seva integració a Disney, produint alguna de les seves millors creacions.

Després de tornar a Apple va revisar tot el seu model de negoci, diversificant la oferta i entrant en el sector de la telefonia el 2001 amb l’IPOD. També va vincular exitosament Apple amb el negoci de la música amb la botiga online ITUNES, que en set anys va vendre més de 10.000 milions de cançons. Segons el registre de patents dels Estats Units, hi figuren 317 patents de Jobs, a nom d’Apple.

A finals d’agost de 2010, Steve Jobs, que des del 2004 està en tractament per un càncer de pàncrees, anuncia la seva dimissió al capdavant de la companyia. Serà reemplaçat per la seva mà dreta, el fins aleshores director d’operacions Tim Cook. Steve Jobs va morir el 5 d’octubre del 2011.

 


Imatge de portada: Steve Jobs amb un Mac Book Air a la MacWorld Conferència del 2008. Font: Matthew Yohe (Wikimedia Commons)