L’estudi del genoma humà, el canvi climàtic, el disseny de nous fàrmacs i altres investigacions de caire científic són possibles gràcies al que anomenem supercomputadors.
Utilitzen la tecnologia més avançada, de vegades com a sumatori de recursos “domèstics”, per tal que universitats, centres d’investigació i empreses d’arreu utilitzin les seves potencialitats per a avançar a passos de gegant en les investigacions científiques més importants que es gesten al món. El MareNostrum, el supercomputador més gran de Catalunya, té una capacitat milions de vegades superior a la dels nostres ordinadors personals.
La investigació a les universitats de Catalunya, així com a les de la resta del món, no només se centra en l’avenç de la tecnologia informàtica, sinó també en les seves aplicacions al servei de la societat. La visió per computador, la cirurgia robòtica, etc. són algunes de les aplicacions que ens arriben de la nova informàtica d’avui dia i que deixen la porta oberta a un futur desconegut, tan sols somiat per la ciència-ficció.