L’empresa francesa BULL, molt ben posicionada en el mercat de les tabuladores, va tenir un paper important entre els ordinadors europeus durant els anys seixanta. Va ser una peça fonamental del “Plan Calcul”, esponsoritzat pel president DeGaulle, amb la intenció de minimitzar la dependència tècnica europea enfront dels EUA. L’any 1964 va ser absorbida per l’americana General Electric i més tard per la Honeywell.
El GE-BULL 415 pertany a la segona generació d’ordinadors, caracteritzada per estar construïda amb transistors, a pesar d’aparèixer a cavall de la tercera generació definida per l’ús de circuits integrats. La família d’ordinadors GE BULL 400 va ser planificada per a la seva introducció en el mercat dels ordinadors de propòsit general. El 1965 s’instal•la a Barcelona un conjunt GE-BULL 415 a Seresco, una de les empreses pioneres en el sector dels Centres de Càlcul, fundada a Barcelona el 1962. Per la influència cultural francesa en el nostre país, la Bull hi va tenir una important implantació fins que va haver de cedir pas a empreses més competitives.
1) Unitats de disc Honeywell-Bull – Anys setanta
Les unitats de disc són d’instal·lació posterior a la creació del model 415, quan Bull ja estava associada amb Honeywell. Aquestes unitats, d’idèntica tecnologia que les IBM 2311 i 2314, duien integrats els braços lectors. A l’armari central s’ha trobat un disk-pack sencer.
2) Unitat de control de disc Honeywell-Bull – EUA, Anys setanta
Aquest mòdul realitzava el control de les unitats de disc.
3) Unitat de control de cintes EUA, Bull General Electric, WMTC 400 C1 – 1965
Aquest mòdul realitzava el control de les unitats de cintes magnètiques.
4) Consola EUA, Bull General Electric, model 415 – 1965
A través d’aquesta unitat l’operador podia comunicar-se amb el sistema en mode text utilitzant una màquina d’escriure, la consola també disposava d’un panell de control amb indicadors de l’estat de funcionament del sistema.
5) Unitats de cintes magnètiques Bull General Electric, model MTH 402 F – EUA, 1965
Les unitats de cinta permetien enregistrar, llegir o modificar informacions en cintes magnètiques. Aquest tipus de perifèric complementava els discos magnètics com a sistema t’emmagatzemen de dades.
6) Impressora General Electric – EUA, 1965
Característica impressora de sistemes mainframe de segona generació.
7) Lectora/perforadora de fitxes Bull General Electric, model GE-Bull 415 – EUA, 1965
Fins ben entrats els 1970, la principal forma d’entrada de dades als ordinadors era la de fitxes perforades. Per tant, a part del teclat que servia per teclejar els comandaments de l’operador del sistema, la lectora de fitxes era absolutament necessària com a eina d’introducció a una aplicació dels, tot sovint, grans volums de dades variables que participaven en un determinat procés.
Pensem que, per exemple, un cop cada mes, per calcular la nòmina d’una empresa de 1.000 treballadors, calia llegir dues o tres vegades aquest volum de fitxes.
Molts models de lectores també podien actuar com a perforadores, amb mecanismes i casellers duplicats.
8) Unitat central (CPU) Bull General Electric, model 415 – EUA, 1965
La unitat central està formada per vuit mòduls, encarats de dos en dos, muntats verticalment formant una estrella de quatre puntes, amb tots els armaris accessibles per facilitar-ne el manteniment. De fet, la sèrie GE 400 permetia combinacions de múltiples cossos, segons la configuració del sistema. L’arquitectura binària del processador era de paraules de 24 bits.
Tipus de memòria interna……………Nuclis de ferrita
Capacitat de memòria interna……..128Kwords
Arquitectura de processament……Processador únic